CHLEB PSZENNO-ŻYTNI
przepis na „keksówkę”
Składniki:
Przygotowanie:
Porada: aby uzyskać ładniejszy wygląd bochenka wstawić na dół piekarnika naczynie żaroodporne z wodą.
PIZZA WŁOSKA „na dużą blachę”
na cienkim cieście
ULUBIONE DODATKI np.: ser, szynka, pieczarki, salami, kukurydza, papryka, cebula, oliwki, owoce morza.
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Drożdże i cukier rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody i odstawiamy na kilka minut.
Mąkę, sól oraz oliwę mieszamy w misce i dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiając ręcznie ciasto przez kilka minut, dolewamy co jakiś czas pozostałą część ciepłej wody. Ciasto powinno być jednolitej konsystencji, lekkie, sprężyste i nieklejące się do miski ani rąk.
Z ciasta formujemy kulkę i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia w przykrytej ściereczką misce na około 30-40 min. W tym czasie ciasto powinno podwoić swą objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm), nadając odpowiedni kształt. Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, smarujemy sosem pomidorowym i dekorujemy dodatkami według uznania. Pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku w temp. 220-250°C przez 12-15 min.
Czas przygotowania: 30 minut
A teraz do dzieła:
Kotleciki możesz jeść: z puree ziemniaczanym, chlebem lub makaronem. Pasuje do nich sos czosnkowy, koperkowy lub myśliwski.
Dobra rada: odcedzoną z kalafiora wodę oraz grubsze części kalafiora zachowaj do jutrzejszej zupy jarzynowej.
I do dzieła:
Płatki to po prostu zgnieciony ziarniak razem ze wszystkimi składnikami znajdującymi się w ziarnie. A ziarno to przebogaty magazyn składników odżywczych. Najdelikatniejsze są płatki owsiane. Zawierają potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, witaminy grupy B, witaminę PP, błonnik oraz spore ilości cynku. Ważnym składnikiem jest błonnik rozpuszczalny tak zwane beta – glukany. Regularne spożywanie płatków owsianych może zapobiegać chorobom cywilizacyjnym.
Wysokiej jakości płatki owsiane wyprodukowane w odpowiednim procesie technologicznym nie wymagają gotowania, a jedynie zalania wrzątkiem mleka, wody lub bulionu. Dzięki czemu nie tracą one cennych składników w procesie gotowania.
Płatki z pszenicy lub jęczmienia, a zwłaszcza żyta wymagają gorącego płynu, bo są twardawe. Najlepszym dodatkiem do płatków jest łyżeczka miodu.
Kupując płatki z dodatkiem „śniadaniowe” warto przeczytać na opakowaniu skład produktów, jaka jest zawartość tłuszczu, cukru ale także zwrócić uwagę czy są płatki z ziarna zbóż. Warto samemu zrobić mieszankę śniadaniową z czystych płatków zbożowych wzbogaconych w ulubione owoce suszone lub inne dodatki typu miód, orzechy, jogurt.
Na co zwracać uwagę przy zakupie płatków:
• Na renomowanego producenta – trzeba mieć świadomość, że proces produkcji płatków (w odróżnieniu od kaszy) jest złożony, wymaga wielu urządzeń czyszczących, a ponadto prażenia w wysokiej temperaturze. Tam gdzie jest wysoka temperatura jest też zawsze szybkie rdzewienie urządzeń. Z kolei prażarki z blachy nierdzewnej są kosztowne. A więc na opakowaniu producent.
• Sprawdzić, czy jest w płatkach coś więcej niż ziarno zbóż.
• Płatki drobne lub cięte są mniejsze, ale delikatniejsze.
• Płatki owsiane wiążą wapno, dlatego przy ich spożywaniu starajmy się wzbogacić dietę o nabiał. Płatki mają za to selen który rzadko występuje w pokarmach.
• Płatki zawierają naturalny tłuszcz i jełczeją. Należy sprawdzić na opakowaniu datę przydatności do spożycia.