
Mąka pszenna typ 750 chlebowa - najlepsza do domowego wypieku chleba
Można stosować ją również do zagęszczania sosów, przyrządzania zasmażek, również naleśniki wychodzą wyśmienite... Ma gwarantowaną wysoką jakość oraz znakomite walory wypiekowe
Mąka w 100% naturalna bez żadnych dodatków.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
Wartość energetyczna.................. 1529kJ/366 kcal
Białko.......................................... 12,5 g
Węglowodany .......................... 75,0 g
Tłuszcz...................................... 1,8 g
Przykładowy przepis na chleb domowy:
Składniki potrzebne na wypiek dwóch bochenków chleba po około 800 g /szt:
Mąka pszenna typ 500 – 300 g
Mąka pszenna typ 750 - 500 g
Mąka żytnia typ 720 - 500 g
Drożdże 10 dag lub 5 dag drożdży + zakwas
Sól - 2 łyżki stołowe
Cukier – 2 łyżki stołowe
Woda - 1 litr
Można dodać inne składniki wg uznania np:
- płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, sezam, otręby pszenne lub owsiane
Przygotowanie:
Wszystkie rodzaje mąki wymieszać z solą i ewentualnymi dodatkami (płatki owsiane, dynia itp.) na sucho. Rozprowadzić w wodzie drożdże, cukier i ewentualnie zakwas następnie dodać do mąki. Mieszać do uzyskania równomiernej konsystencji. Przygotowane ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po uzyskaniu dwukrotnej objętości przełożyć ciasto do wysmarowanych tłuszczem foremek. Foremki wypełnić ciastem maksymalnie do 3/4 ich wysokości. Pozostawić do czasu, aż ciasto wyrośnie. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 45 – 60 minut
Poniżej link do bloga, w którym znajduje się recenzja mąki pszennej typ 750:
http://kraina-testow.blogspot.com/2012/09/recenzja-maka-pszenna-typ-750-chlebowa.html