Babka z kaszy jęczmiennej perłowej z Młynów w Stoisławiu

Składniki:
• duża filiżanka kaszy jęczmiennej perłowej ze Stoisławia
• 2 duże filiżanki bulionu drobiowego (może być grzybowy)
• 0,5kg pieczarek
• natka pietruszki
• 3 jaja
• sos pieczarkowy
• sól i pieprz
Sposób wykonania:
Kaszę ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Roztrzepać 3 jaja. Do sporej miski wrzucić starte na grubej tarce podsmażone do momentu, aż woda odparuje, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dodać ugotowaną kaszę i sos ( sam proszek – nie rozrabiać). Dokładnie wymieszać. Masę „kaszową „ przełożyć do formy do pieczenia, najlepiej silikonową do tarty. Piec w piekarniku około 30-40 minut w 110 °C. Uwaga! Zbyt  wysoka temperatura spowoduje, że ziarenka kaszy z wierzchu mogą być twarde.


babka z kaszy perłowej