Aktualności

Skup zbóż, rzepaku i kukurydzy prowadzimy od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00 – 16.00.


W naszym Sklepie Rolniczym oferujemy do sprzedaży nawozy w atrakcyjnych
cenach .

ZAPRASZAMY

Otwórz

Rejestracja użytkownika

*
*
*
*
*
*

* Pola wymagane.

Jak powstają płatki owsiane w Młynach w Stoisławiu

Płatki owsiane z Młynów w Stoisławiu są  znane i cenione za niezmiennie wysoką jakość od ponad 35 lat.

Te wyjątkowe płatki cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów dzięki swoim walorom estetycznym i smakowym. Pomimo, że przy ich produkcji wykorzystuje się tylko owies - dzięki specjalnej linii technologicznej oraz procesowi obróbki hydrotermicznej – płatki ze Stoisławia charakteryzują się lekko orzechowym posmakiem. W porównaniu do konkurencyjnych produktów nie są zbyt twarde, a ich kształt jest jednolity – te cechy czynią płatki produkowane w Stoisławiu niepowtarzalnymi.

Dzięki swojemu tradycyjnemu opakowaniu jest to produkt ponadregionalny i rozpoznawalny na terenie całego kraju. Co więcej, firma nie planuje zmiany szaty graficznej, właśnie ze względu na dużą rozpoznawalność marki po opakowaniu.

Od kilku lat płatki owsiane ze Stoisławia sprzedawane są również na rynki europejskie, głównie do Wielkiej Brytanii, a od stycznia 2016 roku trafiają one do ponad 600 sklepów w Holandii.

Dla tych klientów, którzy wolą robić zakupy bez wychodzenia z domu wszystkie produkty Młynów w Stoisławiu, w tym również płatki owsiane, zamówić można w sklepie internetowym z bezpośrednią dostawą do domu pod adresem www.mlynystoislaw.pl.

Aby w pełni zrozumieć co składa się na wysoką jakość płatków ze Stoisławia warto przyjrzeć się procesowi produkcyjnemu.

Owies do produkcji płatków owsianych dla płatkarni w Stoisławiu dostarczany jest głównie przez producentów zbóż, z północno – zachodnich regionów naszego kraju. Dzięki wieloletnim doświadczeniom w uprawie owsa, dostawcy Ci oferują najwyższej jakości surowiec.

Każda partia surowca dostarczana do Stoisławia jest sprawdzana pod względem jakościowym w laboratorium, którego pozytywna ocena jest warunkiem koniecznym przyjęcia zboża do komór elewatora. Właśnie tam, owies poddawany jest wstępnemu czyszczeniu z zanieczyszczeń pochodzenia rolniczego, w przypadku zbyt wysokiej wilgotności kierowany jest również do suszarni, gdyż odpowiedni poziom wilgotności gwarantuje bezpieczne, długotrwałe przechowywanie surowca. Wszystkie wykonywane zabiegi i bieżące uzyskiwane parametry są rejestrowane przez obsługę magazynu zbożowego. Nad prawidłowością składowania owsa i jego jakością czuwa doświadczony Kierownik Magazynu Zbożowego w Stoisławiu Włodzimierz Maciejewski.

Przekazanie surowca do produkcji realizowane jest partiami, transportem mechanicznym o wydajności 50 t/h. Każda partia jest kontrolowana laboratoryjnie w celu potwierdzenia odpowiedniej jakości zboża. Zapisywane są również numery komór, z jakich pobrano owies.

Produkcja rozpoczyna się przejściem zboża przez urządzenia czyszczarni, która została całkowicie wyposażona w światowej klasy urządzenia:

  • 1. Separator MTRB – oddzielenie zanieczyszczeń większych i mniejszych od ziarna przy użyciu odpowiednich sit.
  • 2. Tarar MVSQ – oddzielenie zanieczyszczeń lekkich.
  • 3. Oddzielacz kamieni MTSC – oddzielenie kamieni o wielkości podobnej do zboża.
  • 4. Tryjer MTRI – oddzielenie obcych ziaren.
  • 5. Sortownik DSTZ – oddzielenie pośladu.

Dokładnie wyczyszczony owies kierowany jest do obróbki hydro – termicznej, realizowanej przy pomocy prażarki kolumnowej „Granotherm”. Urządzenie zasilane jest parą dostarczaną przez kotłownię zakładową. Proces realizowany jest automatycznie. Układ sterowania utrzymuje stałą temperaturę surowca i ciśnienie pary. Również jej przepływ regulowany jest automatycznie. Równo wyprażony, a następnie wystudzony owies może zostać obłuszczony. Jest to realizowane przy pomocy obłuskiwaczy odśrodkowych „Stratopact” BSSA. W urządzeniach tych obłuskiwanie następuje w wyniku skierowania surowca przez wirnik ceramiczny na płaszcz udarowy co pozwala uzyskać wysoki stopień obłuszczenia przy niskim stopniu uszkodzenia ziarniaka. Dzięki płynnej regulacji prędkość obrotowa wirnika może być dokładnie ustawiona dla obłuskiwanego ziarna.

Obłuszczony ziarniak owsa jest doczyszczany przez maszyny szorujące MHXS i tarary, a następnie kontrolowany na selektorach stołowych w celu zawrócenia ziaren, które nie zostały obłuszczone. Tak przygotowany ziarniak zostaje przygotowany do zgniatania. W tym celu jest parowany w parniku pionowym w celu uzyskania odpowiedniej elastyczności. Zgniatanie jest realizowane w gniotowniku DMAO, gdzie dwa walce stalowe o średnicy 400mm zgniatają ziarniak owsa do postaci płatków. Szczelina zgniatająca regulowana jest hydraulicznie, a walce chłodzone są dodatkowo wewnętrznie wodą w celu uzyskania stałej, stabilnej temperatury procesu.

Uzyskane płatki są następnie poddawane suszeniu w suszarce fluidyzacyjnej w celu ograniczenia i ujednorodnienia wilgotności wyrobu gotowego do poziomu określonego w normach, a następnie kontrolowane w separatorze powietrzno – sitowym i wychwytywaczu magnetycznym.

Gotowy wyrób przechowywany jest w zbiornikach i pobierany do paczkowania w opakowania jednostkowe, workowania w torby papierowe lub worki typu „big – bag”. Za każdym razem produkt do pakowania jest „zwalniany” dopiero po uzyskaniu pozytywnego wyniku badania laboratoryjnego. Dodatkowym zabezpieczeniem wyrobu gotowego jest detektor metalu, który sprawdza wszystkie pakowane produkty.

Wykonywane analizy i zapisy z prowadzonych procesów zapewniają pełną identyfikowalność produkowanych wyrobów.

Zarówno jakość surowca, sprawdzona technologia i wydajne urządzenia firmy Buhler mają duży wpływ na jakość produkowanych płatków owsianych, jednakże najważniejszym elementem gwarantującym jakość produktu końcowego jest doświadczona kadra produkcyjna, wykształcona w szkołach młynarskich. Pan Stanisław Zakrzewski pracuje w Stoisławiu na stanowisku St. Młynarz. Swoją pracę rozpoczynał w 1978r. „Wraz z kolegami uczestniczyliśmy w pierwszych rozruchach technologicznych zakładu”, mówi Pan Stanisław. „ Zdobywaliśmy tutaj doświadczenie zawodowe, braliśmy czynny udział w kolejnych modernizacjach wydziału i podnoszeniu jakości naszych wyrobów. Zdobyta wiedza i umiejętności decydują o tym, że produkcja płatków jest na stałym, wysokim poziomie”.